dilluns, 20 de gener de 2014

PARLEM D' ULLERES DE SOL

A la muntanya, cal protegir els ulls de les radiacions solars.

Durant la nostra practica esportiva a l'aire lliure, estem exposats a unes condicions atmosfèriques i a unes condicions geogràfiques (altitud, superfície, sol, núvols). Ens protegim amb bon calçat, bona indumentària, crema solar... però a vegades ens oblidem de les ulleres de sol. Els ulls es veuen més desprotegits en llocs nevats i propers a l’aigua, ja que no només es veuen exposats a la radiació directa, sinó també a la reflectida per la neu o la superfície de l’aigua.

Sabem que l'ull humà només pot veure l'anomenada llum visible. La radiació ultraviolada (UV = ultraviolada) forma part de la llum solar que l’ull humà no percep, però pot danyar de forma permanent la còrnia i la retina.

Què hem de tenir en compte:

TIPUS DE LENT

La protecció UV de les ulleres no està relacionada amb el color dels vidres, el seu índex de protecció es classifica en cinc categories, del 0 (els vidres absorbeixen fins a un 20% de la llum ) al 4 (amb un bloqueig de la llum del 92% al 97%) , que ve especificat pel fabricant. A la platja o a la muntanya es recomana utilitzar ulleres amb un nivell de protecció 3 (absorció del 82% al 91%), com a mínim.

Lents polaritzades: filtren els feixos de llum que es reflecteixen a l’aigua o la neu, fent que la visió sigui molt més còmoda, ampliant la profunditat del camp visual.

Lents fotocromàtiques: són aquelles capaces de respondre a la intensitat de la llum UV, enfosquint en condicions d'alta lluminositat i aclarint en les condicions de baixa. Aquesta característica és molt important per a esports com BTT o trail running.

COLOR DE LA LENT

· Grises: es consideren neutres, i estan recomanades per conduir.
· Verdes o marrons: especialment indicades pel seu ús a l’aire lliure.
· Vermelles: augmenten el contrast, útils en condicions de poca il·luminació
· Taronges o grogues: realcen més el contrast que les vermelles. Aptes per a poca il·luminació o dies de boira.
· Blaves o violetes: només estètiques.

INFANTS

El factor de risc augmenta en els més petits, l'escalfament de la còrnia en condicions extremes, encara que els nens dormin o tinguin els ulls ben tancats, pot arribar a ser molt perillós.
A l'hora de comprar ulleres de sol, és important que no només porten el tint antireflector, sinó que tinguin la garantia antiUVA, si pot ser amb el màxim de protecció (categoria 4, la més alta).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada